آشنایی با قالب‌های صوتی

این روزها قالب‌های صوتی در فرمت‌ها و حجم‌های مختلف وجود دارند. برخی از این قالب‌های صوتی متداول‌تر هستند و ما در طول روز با آنها سر و کار داریم. مساله اصلی در ایجاد این تنوع از فرمت‌ها بهینه‌تر شدن و کم حجم شدن فایل بدون کاهش کیفیت است. در این مقاله شما را با انواع فرمت‌های صوتی فشرده شده و کاربردی در زمینه‌های مختلف آشنا می‌کنیم. تا پایان مقاله همراه ما باشید.

 Mp3 (MPEG-1 Audio Layer 3) محبوب‌ترین قالب‌های صوتی

یکی از محبوب‌ترین و متداول‌ترین فرمت صوتی در جهان MP3 است که در این روش فشرده‌سازی حجم فایل‌های صوتی به میزان قابل توجهی پایین است. در این فرمت امکان انتخاب درجه فشرده‌سازی وجود دارد. یک فایل صوتی با این فرمت 11 برابر حجم کمتری نسبت به فایل فشرده نشده دارد.

از مزیت‌های این قالب‌ صوتی می‌توان به قابلیت اجرا آن توسط اغلب پلیرهای امروزی اشاره کرد که باعث می‌شود دغدغه‌ای از این بابت نداشته باشید. دومین مورد راحتی در اشتراک‌گذاری و پخش‌آنلاین آن‌ها است زیرا حجم این فایل‌ها به مراتب کمتر از فایل‌های فشرده نشده است. در کنار تمامی این مزایا یکی از اصلی‌ترین معایب این فرمت عدم برخورداری از کیفیت عالی است زیرا در زمان فشرده‌سازی بدون شک کیفیت فایل نیز تا حدودی کم می‌شود. یکی دیگر از معایبی که می‌توان به آن اشاره کرد عدم پشتیبانی از صدای چند کاناله است.

WAV (Waveform Audio File)

این فرمت توسط شرکت مایکروسافت و IBM ارائه شده و بعد از MP3 یکی از فرمت‌های رایج فایل‌های Audio CD محسوب می‌شود. این فرمت در واقع کانتینری  است که می‌تواند فرمت‌های فشرده و غیر فشرده مختلفی را در خود جای دهد و در تدوین فیلم، انیمیشن و صداگذاری بسیار کاربرد دارد. این فرمت نیز توسط همه دستگاه‌های پخش‌کننده پشتیبانی می‌شود و در مقایسه با فرمت  MP3 کیفیتی بهتر از آن داشته و نصف آن فضا اشغال می‌کند.

فرمت WAV  به دلیل اینکه فشرده نیست تمام اطلاعات فایل موسیقی باقی مانده و کیفیت آن کاهش نمی‌یابد و مناسب برای ساخت موسیقی به صورت حرفه‌ای است. از صدای چند کاناله نیز پشتیبانی می‌کند و تاثیر بسیار کمی بر روی پردازنده می‌گذارد.

از معایب آن می‌توان به حجم بالای فایل اشاره کرد که اشتراک‌گذاری و پخش آنلاین آن به مراتب دشوار‌تر از فایل‌های MP3 است. در ارتباط با معایب این فرمت، می‌توان به عدم پشتیبانی پلیرهای سخت‌افزاری قدیمی از این نوع فرمت‌ها اشاره کرد.

WMA (Windows Media Audio)

این فرمت نیز از سوی مایکروسافت ارائه شده و تا به امروز تغییرات زیادی پیدا کرده است. این فرمت علاوه بر فشرده‌سازی عالی، کیفیت مطلوبی را ارائه می‌دهد که توسط تمامی دستگاه‌های پخش‌کننده پشتیبانی می‌شود.

از مزایا این قالب صوتی می‌توان به اجرای راحت در پلیرهای مورد استفاده در ویندوز ، کیفیت بهتر نسبت به فایل‌های MP3 و همچنین کیفیت مناسب در بیت‌ریت کم اشاره کرد. در رابطه با معایب این نوع فرمت صوتی می‌توان به پشتیبانی کمتر نسبت به MP3 اشاره کرد که به همین دلیل می‌توان گفت، نسبت به فایل‌های  MP3 از محبوبیت کمتری برخوردار هستند.

AAC (Advanced Audio Coding)

یکی از فرمت‌های رایج برای صدای فیلم‌ها و ایجاد صدای چند کاناله محسوب می‌شود. کیفیت این فرمت به مراتب بهتر از فایل‌های MP3 هستند و حتی از فرمت‌های استاندارد برای فشرده‌سازی و پخش ‌فایل‌های صوتی در اندروید، IOS، iTune، یوتیوب به شمار می‌رود و می‌توان در نظر گرفت که اکثر پلیرهای جدید از این فرمت پشتیبانی می‌کند.

با وجود اینکه کیفیت بهتر و شفافیت و حجم صدا در این فرمت بهتر از MP3 است اما حجم کمتری دارد و در زمان پخش آنلان نیز حجم کمی از اینترنت را مصرف می‌کند. از جمله معایب این فرمت می‌توان به حذف شدن برخی از اطلاعات فایل اصلی در زمان فشرده‌سازی اشاره کرد. طولانی بودن فرایند تبدیل سایر فرمت‌ها به این فرمت و درگیری کامل پردازنده در زمان تبدیل شدن از دیگر معایب آن محسوب میشود حتی در زمان پخش فایل نیز، پردازنده به میزان محسوسی درگیر می‌شود.

OGG

فایل‌های OGG  از قالب‌های صوتی محسوب نمی‌شوند و همانند سایر فرمت‌ها نمی‌توان گفت مخفف یک عبارت هستند! OGGها کانتینری هستند که می‌تواند هر نوع فرمت فشرده‌ای را در خود جای دهد. نه مخفف یک عبارت است و نه فرمت صوتی محسوب می‌شود؛ درواقع می‌توان OGG را کانتینری دانست که می‌تواند هر نوع فرمت فشرده را در خود جای دهد. متداول‌ترین فایل مورداستفاده در فایل‌های OGG فایل صوتی Vorbis است.

از مزایا فایل‌های OGG می‌توان به کیفیت بهتر نسیت به سایر فرمت‌ها با بیت‌ریت یکسان اشاره کرد. متن باز هستند و رایگان بودنشان یکی از مزیت‌های اصلی آنها محسوب می‌شود. این فایل به صورت آنلاین نیز قابل پخش بوده و با وجود حجم کم 10 تا 20 درصدی نسبت به فایل اصلی کیفیت بالایی دارد. این فرمت محبوبیت کمتری نسبت به سایر فرمت‌ها دارد و برخی از پلیرهای قدیمی نیز از این فرمت پشتیبانی نمی‌کنند.

FLAC (Free Lossless Audio Codec)

در سال 2001 به عنوان محبوب‌ترین فرمت فشرده‌ی بدون افت کیفیت شناخته شده است و عملیات فشرده سازی را با 60% بدون کمترین افت سیگنال دیتا انجام می‌دهد و می‌توان این فرمت را جایگزینی عالی برای فرمت‌های WAV  و MP3  دانست.

اکثر پلیرهای جدید از این فرمت پشتیبانی می‌کند. در فرایند فشرده‌سازی این فایل حتی یک بیت از اطلاعات نیز از دست نرفته اما حجم فایل حدود 50 درصد کمتر از فایل اصلی خام و غیر فشرده می‌شود. این فرمت لایه باز است و اجازه تغییر فایل را به شما می‌دهد و رایگان نیز هست. فایل‌های FLAC قابلیت پخش آنلاین با وضوح بالا و به صورت چند کاناله را دارد و بر خلاف فرمت AAC پردازنده را کمتر درگیر می‌کند. ایراد فایل‌هایی با این فرمت نرخ فشرده‌سازی کمتر آنها نسبت به سایر فرمت‌ها و حجم 6 تا 10 برابری آنها نسبت به سایر فرمت‌های رایج است.

ALAC (Apple Lossless Audio Codec)

این فرمت به عنوان فرمت اختصاصی اپل ایجاد شد و بهترین فرمت برای شنیدن موسیقی در مک و ios است. کیفیت فایل‌های اصلی در زمان تبدیل به این فرمت حفظ شده و هیچ اطلاعاتی در هنگام فشرده سازی از دست نمی‌رود و به همین دلیل در صورت آسیب دیدن فایل امکان ترمیم آن وجود دارد. اما دو ایراد اصلی آن حجم بالای فایل‌ها است و دیگری عدم پشتیبانی بسیاری از پلیرها از این فرمت است زیرا همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم این فرمت مختص تمام دستگاه‌های اپل است و تمامی دستگاه‌های اپل از آن پشتیبانی می‌کنند.

PCM (Pulse-Code Modulation)

یکی از رایج‌ترین قالب‌های صوتی برای سی‌دی و دی‌وی‌دی به حساب می‌آید که در آن بدون فشرده‌سازی، صدای آنالوگ به دیجیتال تبدیل می‌شود. از مزیت‌های این فرمت می‌توان به حفظ تمام اطلاعات اشاره کرد و همچنین می‌توان گفت کیفیت بهتری نیز نسبت به سایر فرمت‌ها دارد. اما بسیاری از پلیرها از این فرمت پشتیبانی نمی‌کنند.

DTS (Digital Theatre Systems)

یکی از بهترین و باکیفیت‌ترین قالب‌های صوتی برای صدای فراگیر محسوب می‌شود و معمولا برای بلوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. کیفیت بسیار بالا و وجود جزئیات زیاد صدا در این فرمت منجر به حجم بالای آن شده است. اصلی‌ترین ایراد آن پشتیبانی نکردن بسیاری از پلیرهای قدیمی و جدید از این فرمت است.

ما در این مقاله تعدادی از فرمت‌های صوتی متداول را به صورت مختصر توضیج دادیم، اگر فرمت صوتی دیگری هست که به نظر شما بهتر است به این مقاله اضافه شود با ما در میان بگذارید!

در صفحه اینستاگرام هترون هم محتوایی با این عنوان آماده و منتشر کرده‌ایم که دیدن آن خالی از لطف نیست!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *